Lassan megkezdődik az idei nyaralási szezon is, és az utazni készülők már terveznek. Érdekes adat a statisztikák alapján, hogy a családok nagy része nem kalkulál az utasbiztosítással, gondolván, hogy ez egy felesleges plusz költség. Csak minden harmadik magyar köt nyaraláskor utasbiztosítást. Pedig akár hazai, akár külföldi útra indulunk, a biztosítás csak elenyésző része az utazás teljes költségének, azonban ezzel a nem túl nagy összeggel „megvehetnénk” a biztonságunkat. A közelmúltban történt tragédiák pedig arra kellene ösztönözzék az útnak indulókat, hogy legalább egy minimális alapdíjon kössenek akár az egész családra biztosítást. Főleg aki kisgyermekkel megy nyaralni, annak érdemes átgondolnia, hiszen a 18 év alatti gyermekek tekintetében a balesetek száma jóval meghaladja az átlag felét, azonban a kifizetett károk összege jócskán az átlagkár fele alatt van.


A nyaralási időszakban elsősorban a nagy meleg okozta betegségek és a meleg időszakkal összefüggő fertőzések léphetnek fel leggyakrabban, márpedig egy külföldi úton az orvosi költség is elég tetemes lehet, megéri biztosítást kötni. E mellett egy kisgyermeket könnyebben érhet sportbaleset akár fürdőzés, akár más szabadtéri sport kapcsán. Gyermekorvosi tapasztalat, hogy a gyerekeket az átlagnál sokkal inkább védeni kell a nap okozta károsodásoktól, a nagy melegben a kiszáradástól. E mellett a kisgyermekek esetében igen gyakran léphet fel akár étel-, akár más külső körülmény okozta fertőzés, bármilyen körültekintő a szülő. Mégis a leggyakoribb esetek – melyek során legalább anyagilag megkönnyíthetjük helyzetünket, ha már a baj megtörtént – a vízparti sérülések, horzsolások, súlyosabb esetben fejsérülés, amelyek ellen még a leggondosabb szülő sem tud előre védekezni. Ilyenkor azonnali orvosi ellátásra van szükség, ez pedig – főként külföldön – nem olcsó dolog.

Elég felelőtlen hozzáállást mutat a magyar utazók részéről, hogy csak minden harmadik magyar köt nyaraláskor utasbiztosítást. A gyermekek kellő védelméről pedig igenis lehet gondoskodni, ezzel pedig a szülő saját kikapcsolódását, nyaralását is nyugalmasabbá teheti. Vannak kézenfekvő helyzetek, melyekre fel lehet készülni, például a kullancscsípés ellen megfelelő öltöztetéssel, kullancs elleni krémmel. De amikor gyermekünket egyedül engedjük táborba, ebben az esetben is kellően fel lehet készíteni a váratlan eseményekre. Fel kell hívni a figyelmet az étkezéssel kapcsolatos veszélyekre, a könnyen romló ételek fogyasztásának elkerülésére. El kell mondani gyermekünknek, hogy semmilyen körülmények között ne fogyasszon mosatlan gyümölcsöt, Közös családi nyaraláson is folyamatosan figyelni kell a gyermeket, elsősorban a vízben és a parton soha nem szabad felnőtt felügyelete nélkül hagyni őket, hiszen számos veszélynek tehetjük ki a kisgyermeket. A gyermekorvos véleménye szerint is igen nagy felelőtlenségre utal, hogy csak minden harmadik magyar köt nyaraláskor utasbiztosítást.

Ez annál is inkább érthetetlen, mert egy orvosi vizsgálat – nem beszélve a kórházi kezelésről – pár tízezer forintról indul és több százezer forint is lehet vége. Egy utasbiztosítás nem akkora tétel, hogy a nyaralásra, utazásra szánt összegből ezt ne lehetne kigazdálkodni. Ez annál is inkább megfontolandó, mivel az üdülőhelyeken szinte minden esetben drágább az orvosi ellátás költsége mint egyébként és a magánrendelőkben, klinikákon nem fogadják el az Európai Egészségbiztosítási Kártyát sem. Ezeket a költségeket zsebből fizetni igen nagy ráfizetés az egyéb bajok mellett. Erre igen jó példa, előfordult olyan eset, amikor az egyik biztosító társaság az ügyfélnek külföldi nyaralás során fellépő gyomorhurut miatt közel 300 ezer forintot térített meg az orvosi kezelési költségekre, a megkötött utasbiztosításáért pedig 4400 forintot fizetett.